Gezonde voeding
Wat gezonde voeding precies is, verschilt per persoon. Toch zijn er algemene richtlijnen die voor iedereen nuttig zijn. Hieronder vind je tien belangrijke adviezen:
-
Eet met de seizoenen mee
Kies in de zomer voor rauwkost en in de winter voor verwarmende producten zoals stoofpeertjes, erwtensoep of kruidnoten. -
Koop lokale producten
Kies bij voorkeur voor producten uit je eigen streek en beperk producten van ver weg, zoals appels uit Nieuw-Zeeland of druiven uit Zuid-Afrika. -
Ga voor biologisch of zelf geteeld
Biologische of zelfgekweekte producten zijn vaak energierijker dan massaal geteelde groenten uit de kas. -
Eet verse groenten
Verse groenten hebben een hogere voedingswaarde en energie dan diepvriesgroenten. -
Vermijd overbodige toevoegingen
Kies producten zonder geur-, kleur- of smaakstoffen en zonder conserveringsmiddelen. -
Wees voorzichtig met bepaalde voedingsmiddelen
Alcohol, vetten, scherpe kruiden, melkproducten, suiker, zoetstoffen en koude frisdranken kunnen de miltenergie verzwakken. Ook rauwkost en vlees eet je het beste met mate. -
Voed de miltenergie
Producten zoals gekookte groenten, soep, zoete groenten en fruit versterken de miltenergie. Voorbeelden zijn appel, abrikoos, kers, dadels, vijgen, druiven, perzik, peren, tomaten, biet, wortel, champignons, koolsoorten, aubergine, aardappel, pompoen, zoete aardappel, amandelnoten, kastanjes, kokosnoot, sesamzaad, walnoten, honing, gerstestroop en rijststroop. -
Eet regelmatig en met mate
-
Neem de tijd om te eten
Goed kauwen en rustig eten bevordert de spijsvertering en de miltenergie. Snel achter je bureau eten kan deze energie juist verzwakken. -
Varieer je voeding
Overdaad is schadelijk, afwisseling juist gezond. Eet niet steeds hetzelfde, maar wissel af.
Tien adviezen voor gezond eten

Gezonde voeding kan soms toch klachten veroorzaken.
Er is een duidelijke relatie tussen voeding en bepaalde gezondheidsproblemen. Wat de een goed verdraagt, kan voor een ander juist schadelijk zijn. Tijdens het eerste consult onderzoekt dokter Veenstra of er sprake is van een voedingsintolerantie.
Voedingsintolerantie
Een voedingsintolerantie betekent dat je bepaalde voedingsmiddelen niet goed kunt verdragen. Dit kan erfelijk zijn, maar ook ontstaan door veranderde omstandigheden. Het komt vaak voor en kan bijdragen aan diverse lichamelijke klachten, maar is zelden de enige oorzaak. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan echter vaak al veel verlichting geven.
Voeding wordt via de mond opgenomen en verteerd door het maag-darmkanaal. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is de miltenergie verantwoordelijk voor dit hele proces.
De rol van miltenergie
Als de miltenergie verzwakt is – door aanleg, verkeerde voeding, stress, te veel piekeren of een te dominante leverenergie – kan voeding eerder klachten veroorzaken. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van toenemende klachten.
Niet alleen verkeerde voeding kan de miltenergie verzwakken, maar ook eenzijdig eten of te veel vet, alcohol, melkproducten, rauwkost, suiker en kruiden. Omgekeerd geldt: hoe sterker de miltenergie, hoe beter het lichaam voeding kan verdragen zonder gezondheidsklachten.
Erfelijke factoren en herstel
Een voedingsintolerantie kan erfelijk zijn en al vanaf de geboorte aanwezig. Hoe beter je in je vel zit, hoe minder last je hebt van deze intolerantie.
Tijdens het eerste consult screent dokter Veenstra uitgebreid op voedingsintoleranties. Indien nodig krijg je een persoonlijk dieetadvies, met producten die je beter kunt vermijden en alternatieven. Na enkele maanden behandeling en herstel van de miltenergie kan het dieet vaak versoepeld worden.
Veel voorkomende voedingsintoleranties
Hieronder worden enkele voorbeelden beschreven van voedingsintoleranties en hun effect op het lichaam.
Suiker en zoetstoffen

Een suikerintolerantie komt veel voor: naar schatting kan ongeveer 35% van de Nederlanders suiker of kunstmatige zoetstoffen niet goed verdragen.
Wanneer je overgevoelig bent voor suiker en je het toch binnenkrijgt, kun je onrustig worden. Suiker veroorzaakt die onrust niet direct, maar versterkt de onrust die al in je systeem aanwezig was. Dit heeft te maken met de werking van GABA, een stof in het centrale zenuwstelsel die normaal gesproken een kalmerend effect heeft. Suiker onderdrukt dit rustgevende mechanisme, waardoor de onrust juist toeneemt.
Pas wanneer je weer goed in je vel zit en minder last hebt van stress of emoties, kun je suiker — of het effect ervan — beter verdragen. In periodes van spanning verergeren de klachten juist.
Melk

Het niet goed verdragen van melk komt veel voor. In Nederland is het meestal een intolerantie voor een melkeiwit (wei of caseïne). Intolerantie voor melksuiker (lactose) komt veel minder voor in Nederland. Dit type melkintolerantie zie je vooral terug bij mensen in Azië en bij mensen van Aziatische afkomst, die hier in Nederland wonen.
Een lactose intolerantie kan de huisarts of specialist vaak wel vinden, maar een intolerantie voor melkeiwit wordt zelden vastgesteld. Dit type melkintolerantie wordt niet (h)erkend, omdat het niet eenvoudig is te meten. Dokter Veenstra kan dit type melkintolerantie wel meten.
Koffie

Koffie remt de natuurlijke rem in het lichaam. Hierdoor ga je ongemerkt over je grenzen heen. Met als gevolg dat je roofbouw pleegt op je lichaam. Het kan even duren voordat dit tot werkelijke schade leidt. Maar grote hoeveelheden koffie hebben dit effect bij iedereen. Vandaar het advies om koffie met mate te drinken, niet meer dan 3 koppen per dag.
Wanneer je overgevoelig bent voor koffie, treden veel eerder lichamelijke klachten op en kan zelfs 1 kop koffie per maand al teveel zijn! Hier luidt het advies dan ook om helemaal geen koffie meer te nemen.
Welke stoffen verantwoordelijk zijn voor het effect van koffie is onbekend, maar het is zeker niet alleen cafeïne. Aandoeningen die ik associeer met een koffie intolerantie zijn: gewrichtsklachten (m.n. aan de vingers en handen), maagklachten (o.a. zuur branden), hartritme stoornissen (boezemfibrilleren), diverse hartziekten (acuut myocard infarct, angina pectoris), migraine, overspanningsklachten (zoals de ziekte van Pfeiffer en burn-out) en problemen met inslaap komen.
Aardappels

Wanneer je last hebt van aardappelintolerantie, zijn de bijnieren een zwakke plek. De bijnieren zijn de organen die de stress hormonen (adrenaline en cortison) aanmaken. Door langdurige en continue stress worden de bijnieren telkens aangespoord om deze stresshormonen te produceren.
Granen

Wanneer je te maken hebt met een graanintolerantie, uit zich dit meestal op de darmen of op de huid. Coeliakie, intolerantie voor gluten, is hiervan het bekendste voorbeeld. Het kan in een vroeg stadium al problemen opleveren op de darmen, zonder dat de diagnose coeliakie al vastgesteld kan worden in het ziekenhuis. Dokter Veenstra kan deze diagnose wel al vroeg stellen.
Alcohol
Dagelijks gebruik van alcohol en behoefte aan alcohol zorgt ervoor dat je minder verbonden bent met je emoties. Meestal ligt angst - bewust of onbewust - daar aan ten grondslag. Bij dagelijks gebruik blokkeert alcohol ook het effect van een homeopathisch middel en het effect van acupunctuur. Alcohol blokkeert namelijk de verbinding tussen het lichaam en de eerste laag van het energieveld. Deze eerste laag van het energieveld is gekoppeld aan emoties. Dat alcohol invloed heeft op je emoties kun je direct merken. Je voelt je ontspannen, vrijer, vrolijker en remmingen verdwijnen.








