Longen

longen

De traditionele Chinese geneeskunde theorie maakt gebruik van de namen van organen om een patroon van gerelateerde fysieke en psychologische problemen te beschrijven. Wanneer ik het heb over een zwakke longenergie, dan heb ik het over de longfunctie volgens de traditionele Chinese geneeskunde.

De longen zijn volgens de westerse geneeskunde verantwoordelijk voor de ademhaling. De longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Tegelijkertijd zorgen ze er voor dat er koolstofdioxide uit het bloed verwijderd wordt. Daarnaast spelen de longen een rol in het afweersysteem. De luchtwegen maken slijm aan dat afweercellen bevat. In het slijm blijven stof en virussen hangen. Door te hoesten wordt het slijm met het stof en virussen verwijderd.

Klassieke functie volgens de TCM (traditionele Chinese geneeskunde)

  • De Longen beheersen Qi:
    • De Longen zijn verantwoordelijk voor de ademhaling. Uit de lucht die ingeademd wordt, wordt qi (Energie) gewonnen.
    • Daarnaast zijn de Longen verantwoordelijk voor een goede verspreiding van de qi (Energie) naar de huid, meridianen en organen. Als de Long qi goed verspreid wordt is het lichaam beschermd tegen invloeden van buiten en is de huid gezond.
  • De Longen hebben in de TCM een vergelijkbare functie met het Westerse afweersysteem.
  • De Longen bewegen en regelen de waterkanalen: samen met de Nieren zijn de Longen verantwoordelijk voor de waterhuishouding.
  • De Longen regelen het uiterlijk van het lichaam. Zowel de staat van de huid als de haren zegt iets over de longenergie.
  • De longen monden uit in de neus. Veel KNO problematiek kan via de Longen behandeld worden.
  • Gekoppelde orgaan is de dikke darm

Oorzaak

De longenergie wordt verzwakt door blootstelling aan pathogenen (virussen, bacteriën, schimmels), klimaats- en temperatuursinvloeden (kou, hitte, vocht en vooral blootstelling aan wind), door luchtverontreiniging (ook door roken) en door het niet goed verwerkt hebben van verdriet.

Bij een zwakke miltenergie (verkeerde voeding, piekeren) raakt vaak ook de longenergie verzwakt.

Symptomen

Klachten die passen bij long zwakte zijn kortademigheid (COPD), hoesten, huidproblemen als eczeem en psoriasis, afweerstoornissen zoals hooikoorts, terugkomende verkoudheden, griep en andere infecties.

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde