Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is pijn gelokaliseerd in het hoofd. Hoofdpijn komt heel veel voor. Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Sommige mensen hebben zoveel last van hoofdpijn, dat het dagelijkse leven ernstig wordt verstoord. Gelukkig voor hen, maar ook als u in mindere mate last heeft van hoofdpijn, kan acupunctuur en / of homeopathie leiden tot vermindering van de klachten of deze zelfs compleet verhelpen.

Hoofdpijn is vrijwel nooit een symptoom van een ernstige ziekte: meer dan 99% van alle hoofdpijn is of spanningshoofdpijn of migraine. Hoofdpijn door andere oorzaken is echter wel mogelijk en moet soms uitgesloten worden. Hoofdpijn is echter wel een signaal. In de reguliere geneeskunde zijn de behandelopties beperkt tot pijnstillers en antimigraine middelen. Vaak geven deze middelen nog al wat bijwerkingen en zullen nooit de achterliggende oorzaak aanpakken.

Binnen de TCM (traditionele chinese geneeskunde) speelt een verstoring van de lever energie bij hoofdpijn altijd een grote rol. De lever energie raakt onder andere verstoord door het niet uitten van emoties. Dat het niet uitten van emoties invloed heeft op de lever kennen we in het westen ook in de vorm van het spreekwoord: “Iets op je lever hebben.” (Betekenis: dat je nog iets wilt uiten, dat er iets is dat je heel erg dwars zit en dat gezegd moet worden). Hoofdpijn is dan ook een uitlaatklep voor emotionele stress. De behandeling met acupunctuur en of homeopathie is gericht op het kwijtraken van die stress; door ontlading en verwerking van de achterliggende emoties. Behalve dat het niet uitten van emoties een grote rol speelt zie je in de voeding dat bijna iedereen met migraine de koffie en suiker niet goed verdraagt. Deze combinatie van dieet en behandeling met acupunctuur en of homeopathie is zeer succesvol. Meer dan 85% heeft binnen 1 jaar vrijwel geen klachten meer.

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde