Hormonale klachten

Tijdens de zwangerschap

tcm zwangere vrouwAls je zwanger bent wil je je zelf en je ongeboren kindje niet blootstellen aan chemische medicatie. Lastig als je toch klachten krijgt. Gelukkig kun je de meeste zwangerschapskwalen goed behandelen met acupunctuur of homeopathie zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft voor je kind.

Wie tijdens de zwangerschap heel misselijk is, vindt verlichting dankzij acupunctuur. Ook bij migraine of andere pijn waarvoor je liever geen medicatie gebruikt, biedt acupunctuur soelaas.

Acupunctuur kan tevens helpen ter voorbereiding van de bevalling. Onder andere als er sprake is van een stuitligging. Ook wordt het gebruikt om de bevalling in gang te zetten, dit kan vanaf een week na de uitgerekende datum.

Fertiliteit, kinderwens, onvruchtbaar

zwangerOngewenst niet zwanger kunnen raken is een probleem dat ik steeds vaker terug zie in de praktijk. Meestal is er geen duidelijke oorzaak. Wel speelt de leeftijd van de toekomstige ouders een grote rol. De vruchtbaarheid is heel sterk leeftijdafhankelijk. Vanaf de leeftijd van 30 jaar neemt de kans om zwanger te worden schrikbarend af. Volgens de Chinese geneeskunde is de vruchtbaarheid gekoppeld aan de nierenergie. De nierenergie neemt af naarmate we ouder worden. Gelukkig is de nierenergie met homeopathie en acupunctuur te versterken. Hierdoor is het vaak mogelijk om alsnog spontaan zwanger te worden.

Als de menstruatiecyclus niet regelmatig is of langer of korter duurt dan 28 dagen, dan is er meestal ook sprake van leverpathologie. Ook hier bieden acupunctuur en homeopathie soelaas.

IVF

Om de lever- en nierenergie te corrigeren heb ik wel wat tijd voor nodig. Als de tijdsdruk hoog is, bijvoorbeeld door de leeftijd van de beoogde moeder dan is het goed om te weten dat acupunctuur de kans op succes bij IVF flink vergroot. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kans op slagen toeneemt als IVF, ICSI of IUI wordt gecombineerd met acupunctuur, door vlak voor en vlak na de terugplaatsing van de eitjes de vrouw te behandelen. Daarnaast is het zinvol om de nierenergie (verantwoordelijk voor reproductie) te ondersteunen in aanloop naar de punctie en terugplaatsing. De makkelijkste manier om de nierenergie te versterken is met homeopathie, maar dit kan ook met acupunctuur.

Ook de man kan behandeld worden, als de zaadkwaliteit niet voldoende is. 

Overgang

Iedere vrouw krijgt er op een bepaald moment in haar leven mee te maken: de menopauze. Deze specifieke periode kan gepaard gaan met nachtzweten, hartkloppingen, stemmingswisselingen, vermoeidheid, hoofdpijn en opvliegers. Vervelende klachten waar je niet op zit te wachten. Moet je dit gewoon ondergaan of is er iets aan te doen? De Chinese geneeskunde biedt met leefstijlaanpassingen, acupunctuur, bepaalde voeding en met name Chinese kruiden verlichting. Ook reageren deze klachten vaak goed op een homeopathische behandeling.

Onregelmatige menstruatie, pijnlijke menstruatie (dysmenorroe), overmatig vloeien

Onregelmatig, te vaak, te veel of pijnlijk menstrueren worden regulier vrijwel allemaal behandeld met het voorschrijven van de OAC (orale anticonceptie pil). Deze pil blokkeert de eigen hormoonhuishouding en legt een keurige cyclus van 28 dagen op. Echter de oorzaak van de onregelmatigheden wordt niet aangepakt. Met acupunctuur en homeopathie kun je de hormonale cyclus van binnen weer herstellen. Zodat de menstruatiecyclus weer regelmatig verloopt, zonder hevig bloedverlies en zonder krampen. Binnen de Chinese geneeskunde speelt de lever bij hormonale problemen altijd een grote rol. Regelmatig vind ik een verstoring in de hypofyse of hypothalamus. Zowel de hypothalamus als de hypofyse zijn klieren in het centraal zenuwstelsel die de vrouwelijke hormonen aansturen. Behandeling is gericht op het herstellen van de leverfunctie en herstel van de eigen hormooncyclus. Dit kan met een homeopathisch middel of met acupunctuur.

PMS (premenstrueel syndroom)

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een groep klachten of symptomen, die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. De voornaamste met PMS geassocieerde lichamelijke klachten zijn: huilbuien, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, strakke huid, opgezwollen borsten en buikpijn. Psychisch kan de vrouw last hebben van angst, depressieve gevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid en agressie.

Volgens de Chinese geneeskunde worden deze klachten veroorzaakt door een verstoorde leverenergie. De leverenergie raakt geblokkeerd door stress en niet verwerkte emoties. Normaal gesproken biedt het vrouwelijk hormoon een soort bescherming tegen allerlei emotionele en lichamelijke klachten. Door de hormonale veranderingen vlak voor de menstruatie valt deze bescherming tijdelijk weg. Met als gevolg dat deze niet verwerkte emoties meer naar de oppervlakte komen. Hierdoor kan je emotioneler reageren dan je van jezelf gewend bent. Soms heb je zelfs een lichamelijke uitlaatklep nodig voor deze naar boven komende emoties en kunnen lichamelijke klachten als hoofdpijn, buikpijn ontstaan. Behandeling met een homeopathisch middel is erop gericht om de verwerking van de onderliggende spanning te stimuleren. Hierdoor zullen de PMS klachten verdwijnen.

 

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde