Hoge bloeddruk

Als criterium wordt vrij algemeen aanvaard dat een aantal keren een bloeddruk hoger dan 140/90 een verhoogde bloeddruk is. Een verhoogde bloeddruk kan in een aantal gevallen bij bepaalde ziektes voorkomen, met name nierziektes, bijnierziektes, aderverkalking en soms hormoongebruik zijn hier voorbeelden van. De meeste vormen van hoge bloeddruk zijn zonder duidelijke oorzaak, en worden dan essentiële hypertensie genoemd. Reguliere behandeling vindt plaats met plastabletten en met name op de vaatwandspanning inwerkende middelen (zgn beta-blokkers, angiotensine converting enzym remmers, calcium channel remmers). Weinig van deze middelen zijn specifiek, zodat veel mensen hier bijwerkingen van ondervinden.

In de TCM wordt met name gekeken naar exces of deficiëntie situaties. De eerste hebben vaak met (acute) stress te maken waardoor de leverenergie als het ware opstijgt, de tweede meer door uitputting en dan met name van de nierenergie. Zoals al eerder ter sprake kwam is het uitputten van de nierenergie gekoppeld aan het ouder worden. Een oplopen van de bloeddruk op oudere leeftijd lijkt hierdoor alleen al onvermijdelijk.
Behandeling richt zich dan ook voornamelijk op het herstel van lever en nierenergie. In de praktijk wordt dit eerst met een homeopathisch middel gedaan, geeft dit onvoldoende effect dan worden er Chinese kruiden gezocht om de nierenergie te versterken en de leverenergie te kalmeren. Door dit laatste wordt ook de stressgevoeligheid verminderd.
Ook hierbij een analyse van de voedingsintoleranties, veelal gaat het om een overgevoeligheid voor suiker. Een groot regulier onderzoek naar het effect van suiker op bloeddruk in de 90-er jaren heeft dit overigens bevestigd.

De resultaten van deze therapie zijn nog niet zo dat in alle gevallen de chemische medicatie kan worden gestopt, vermindering is gelukkig vaak wel mogelijk. Ook in China schijnt het zo te zijn dat chemische middelen niet altijd kunnen worden omzeild. Helaas denk ik dat veel samenhangt met onze manier van leven, in een stressvolle, vuurrijke maatschappij waar rustmomenten eerder uitzondering dan regel zijn.

© M.Veenstra, arts

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde