Psychische klachten

Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. Je voelt je bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. Je maakt je misschienveel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. Je kunt je moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht. Iedereen heeft hier wel eens last van. Dat is op zich niets bijzonders. Pas als een psychisch probleem je dagelijkse leven belemmert, spreken we van een stoornis.

Voorbeelden van een stoornis zijn een depressie, angststoornis, dwangstoornis en eetstoornis.

Je kunt naast psychische klachten er ook lichamelijke klachten bij hebben, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, nekpijn of buikklachten. In de reguliere geneeskunde is er sinds de 'verlichting' een scheiding tussen psychische en lichamelijke klachten. Deze scheiding kennen we in de Chinese geneeskunde niet. Dat is ook maar goed want in mijn optiek spelen bij bijna alle lichamelijke klachten gevoelens en emoties bewust of onbewust een rol.

Door de psychische klachten kun je je dagelijkse dingen, zoals werk, school of zorgen voor kinderen, minder goed doen, of helemaal niet meer. 

Zowel de lichte psychische klachten als de zwaardere stoornissen zijn goed te behandelen met een homeopathisch middel.

Voorbeelden van psychische klachten:

Hieronder volgt een beknopte beschrijving, voor meer informatie verwijs ik je door naar de onderstaande links.

Angststoornissen

Een angststoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. Lichamelijke klachten die er bij kunnen optreden zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid, het gevoel te stikken of druk op de borst. Maar ook hyperventilatie, nachtmerries, aambeien en zindelijkheidsproblemen zijn uitingen van angst. Een angststoornis wordt veroorzaakt doordat angsten niet goed verwerkt of geuit zijn. Een niet goed verlopende nachtelijke verwerking of het gebruik van alcohol kan daar een rol in spelen. Met een homeopathisch middel is de (nachtelijke) verwerking te stimuleren. Zodra de onderliggende spanning is opgelost zullen de lichamelijke klachten ook verdwijnen.

Lees meer over angststoornissen

Depressie

Lees meer over depressie

Burn-out

Bij een burnout speelt overbelasting en het over je eigen grenzen heen gaan altijd een rol. Dit verzwakt de hartenergie met allerlei klachten tot gevolg. Klinisch is het onderscheid tussen een burn-out, lichte depressie of een slaapstoornis niet altijd te maken. Met de methode van dokter Veenstra is de oorzaak te achterhalen en belangrijker nog te herstellen. Gezien het vaak chronische karakter van overbelasting heeft behandeling met homeopathie de voorkeur.

Lees meer over burn-out

Hartkloppingen

Bij hartkloppingen vind ik energetisch veel spanning op de hartstreek. Dit is meestal een stuk emotionele spanning in de vorm van niet verwerkte angst. Daarnaast kan niet verwerkt verdriet via de invloed van verdriet op het schildklierhormoon ook nog weleens hartkloppingen geven. Daarnaast kan de hartenergie verzwakt zijn door overbelasting en over je grenzen heen gaan. Regelmatig speelt een hoog gebruik van koffie daarin een rol.

Met het onderszoek van dokter Veenstra is te achterhalen welke oorzaak bij jouw klachten de belangrijkste rol speelt en vervolgens is met een homeopathisch middel de onderliggende oorzaak aan te pakken. De emotionele verwerking kan worden gestimuleerd, de hartenergie kan worden versterkt en kunnen de signalen die je lichaam aangeeft als je over je grenzen gaat duidelijker worden. Zodat je binnen eigen grenzen blijft en je geen roofbouw pleegt. 

Lees meer over hartkloppingen

Hoofdpijn

Hoofdpijn is vaak een uitlaatklep van stress of niet verwerkte, opgekropte emoties. Met een homeopathisch middel is de onderliggende emotionele spanning op te ruimen en kun je de stress makkelijker loslaten.

Lees meer over hoofdpijn

Piekeren

Piekeren verzwakt de miltenergie en levert vaak inslaap problemen op. Daarnaast is met name de maag, maar eigenlijk het hele maag/darmstelsel, gevoelig voor piekeren, zorgen maken en in je hoofd zitten.

Lees meer over piekeren

Slaapproblemen

Piekeren, zorgen maken en in je hoofd zitten levert meestal problemen op met het inslapen. Stress kan de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloeden, waardoor je onrustig slaapt, snel wakker wordt, vroeg wakker wordt of niet uitgerust wakker wordt. Zowel de inslaap als doorslaap problemen zorgen er voor dat je minder goed slaapt waardoor de verwerking 's nachts ook nog  eens achteruit gaat. Met soms een vicieuze cirkel tot gevolg. Met een homeopathisch middel is en de kwaliteit van de slaap en het 'loslaten', waardoor je minder in je hoofd gaat zitten, te verbeteren.

Lees meer over slaapproblemen

Buikklachten

In je hoofd zitten, piekeren en zorgen maken verzwakt de miltenergie. De miltenergie is verantwoordelijk voor het hele spijsverteringskanaal. Als de miltenergie zwak is kun je allerlei klachten krijgen in dit gebied: diarree, maagzuur, oprispingen, flatulentie, opgeblazen gevoel, obstipatie, verminderde eetlust. Daarnaast is de buik heel gevoelig voor het vasthouden van emotionele spanning. Via de geblokkeerde leverenergie wordt de miltenergie 'aangevallen', met nog meer klachten als gevolg.

Lees meer over buikklachten

Vermoeidheid

De meest voorkomende klacht bij een depressie is vermoeidheid. Maar de vermoeidheid kan ook door een verstoorde slaap komen. Pijnklachten en chronische lichamelijke klachten vragen ook veel energie, waardoor ook weer vermoeidheid kan ontstaan. Uiteraard zijn er ook mengvormen mogelijk. Bij het onderzoek kan de overheersende oorzaak achterhaald worden en vervolgens aangepakt worden met behulp van homeopathie.

Lees meer over vermoeidheid

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde