Allergie

Men spreekt van allergie als bepaalde prikkels een sterke afweerreactie van het lichaam oproepen. Wanneer het lichaam met stoffen (prikkels) in aanraking komt die het als schadelijk herkent, gaat het antistoffen maken. Bij een volgend contact proberen de antistoffen de prikkel onschadelijk te maken. Dit noemt men een afweerreactie. Dat is normaal.

Als u allergisch bent, ontstaat er een afweerreactie tegen prikkels waar andere mensen gewoonlijk niet op reageren. De afweerreactie is versterkt en dat veroorzaakt uw klachten. De allergie kan zich op verschillende manieren uiten. Voorbeelden zijn jeuk, vlekjes, gezwollen oogleden, tranende ogen, een loopneus, niezen en benauwdheid. De meest voorkomende zijn:

Eczeem

Constitutioneel eczeem is een jeukende huiduitslag met verschijnselen als roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Kinderen jonger dan twee jaar krijgen het eczeem vooral in het gezicht (behalve rond de neus en mond) en op het behaarde hoofd. Dit wordt ook wel ‘dauwworm’ genoemd. Ook op de ellebogen, de knieën en het bovenlichaam kan het eczeem voorkomen. Vanaf het derde levensjaar zit het eczeem vooral in de elleboog- en knieholten en op de polsen en de enkels.

Hooikoorts

Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. Dat kan veel klachten geven. De neus kan jeuken, waardoor u veel niest. U kunt ook last hebben van een verstopte neus of een 'loopneus'. Uw ogen kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen. Uw keel kan droog en branderig zijn, waarbij u moet hoesten. Soms is er een kriebelhoest. Sommige mensen hebben een vol gevoel in hun hoofd. Ook een koortsig en moe gevoel kan het gevolg zijn.

Astma

Astma is een aandoening van de luchtwegen (in de longen). Normaal zijn de luchtwegen wijd genoeg om gemakkelijk in- en uit te ademen. Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels. Als reactie op deze prikkels trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen. Het slijmvlies langs de binnenkant van de luchtwegen raakt ontstoken: het zwelt op en produceert meer slijm. Daardoor worden de luchtwegen nauwer. Er kan minder lucht doorheen, het ademen gaat moeilijker en u wordt benauwd.

U kunt last hebben van benauwdheid en slijm in de luchtwegen. De ademhaling kan gepaard gaan met piepen, brommen of pruttelen. Het kan zijn dat u wekenlang moet hoesten, vooral 's nachts. Periodes waarin u veel moet hoesten kunnen steeds weer terugkomen. Doordat het ademhalen moeite kost, kunt u zich moe voelen. Uw conditie kan achteruit gaan, waardoor sporten zwaarder is dan voorheen.

Eczeem, hooikoorts en astma kunnen los van elkaar voorkomen of gecombineerd als onderdeel van het atopisch syndroom.

Behandeling

Regulier bestaat de behandeling van allergie met name uit symptoombestrijding. Een zalf voor de huid, corticosteroïden en luchtwegverwijders om de zwelling tegen te gaan in de luchtwegen en anti-histaminica om de allergische reactie te onderdrukken bij hooikoorts.

Voeding

In de voeding is er vrijwel altijd sprake voor een intolerantie voor een van de melkeiwitten. Dit melkeiwit weglaten uit het dieet levert al veel winst op. Dit kan relatief eenvoudig bij zuigelingen door de juiste hypoallergene voeding voor te schrijven. Bij borstvoeding zal de moeder zich tijdelijk aan een melkvrij dieet moeten houden. Oudere kinderen en volwassenen zullen (tijdelijk) melkproducten moeten laten staan.

Melkproducten geven slijm en melk is vaak het meest primaire allergeen. Door de melk weg te laten zullen andere allergenen ook minder allergische prikkels opwekken, waardoor de klachten al kunnen verminderen.

TCM

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is er veel overlap tussen deze verschillende uitingen van allergie. Met name nier, long, lever en milt energie verstoringen spelen een rol. Behandeling bestaat naast het dieet vooral uit het uitzoeken en voorschrijven van een homeopathisch middel om deze verstoringen te corrigeren.

Een zwakke nierenergie komt vaak door genetische aanleg en de neiging allergisch te reageren.

De longenergie raakt verzwakt door invloeden van buiten zoals de allergenen en doorgemaakte virale en bacteriele infecties.

De leverenergie raakt geblokkeerd door stress en niet verwerkte of geuitte emoties. Energie en warmte hopen zich op. Het lichaam heeft hier een uitlaatklep voor nodig. Als de huid een zwakke plek is (door een melkovergevoeligheid) wordt de huid als uitlaatklep gebruikt. Eczeem met jeuk, droge huid, rode uitslag en schilfers zijn de meest opvallende symptomen. De lever heeft een relatie met de ogen. Bij hooikoorts zie je de klassieke rode jeukende ogen als gevolg van geblokkerde leverenergie.

Een zwakke miltenergie ontwikkelt zich door te veel in het hoofd zitten of verkeerde voeding. Met slijmophoping in het lichaam als gevolg. Vol zitten, een loopneus of benauwdheid zijn de lichamelijke uittingen van te veel slijm in het lichaam.

Natuurlijk zijn er naast een grote overeenkomst ook verschillen tussen de genoemde ziektebeelden. Bij astma spelen long en nier energie een gelijkwaardige rol. Bij hooikoorts overheerst de nierenergie zwakte met daarnaast een lever ‘wind’ reactie, die de gevoeligheid voor allergenen van buiten af vertegenwoordigt. Bij COPD is er weer zowel een long als nier zwakte in combinatie met een milt zwakte waardoor veel slijmvorming kan ontstaan. Bij de recidiverende luchtweginfecties en oorontstekingen laat het afweersysteem (longenergie) steken vallen.

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde