Hooikoorts adviezen

We zitten midden in het hooikoorts seizoen. Hooikoorts is een vorm van allergie voor bepaalde soorten stuifmeelkorrels (pollen) van grassen, planten of bomen. Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. Dat kan veel klachten geven. De neus kan jeuken, waardoor u veel niest. U kunt ook last hebben van een verstopte neus of een 'loopneus'. Uw ogen kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen. Uw keel kan droog en branderig zijn, waarbij u moet hoesten. Sommige mensen hebben een vol gevoel in hun hoofd. Ook een koortsig en moe gevoel kan het gevolg zijn.

Regulier bestaat de behandeling uit symptoombestrijding. Met behulp van een anti-histaminicum wordt de allergische reactie onderdrukt.

Gelukkig zijn er alternatieven. Veel mensen weten niet dat hooikoorts goed reageert op een behandeling met acupunctuur of homeopathie zoals dokter Veenstra die toepast. Hiermee kun je de energie van de mens beïnvloeden en de achterliggende oorzaken aanpakken.

Zelf kunt u ook al wat doen. U kunt minder melkproducten gebruiken. Bij hooikoorts is er in de voeding vrijwel altijd sprake van een intolerantie voor een van de melkeiwitten. Door het melkeiwit weg te laten zullen andere allergenen ook minder allergische prikkels opwekken. Met als gevolg minder klachten.

Door het (veel) drinken van pepermunt thee en chrysantemum thee (verkrijgbaar via een toko) kun je de hitte symptomen (rode ogen, jeuk) bestrijden.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde spelen verstoringen in een aantal orgaansystemen een rol bij hooikoorts. De nieren (erfelijke belasting), long (de overgevoeligheid voor stoffen (pollen) van buiten , lever (jeuk door het niet uitten van emoties en stress) en milt (slijmvorming door verkeerde voeding). De behandeling bestaat vooral uit het uitzoeken en het voorschrijven van een homeopathisch middel om deze verstoringen te corrigeren.

Bij hooikoorts maak ik gebruik van twee soorten behandelingen:

Tijdens de hooikoorts periode reageren de hooikoorts klachten heel goed op eenmalig acupunctuur. Dit geeft meestal een aantal weken bescherming. Dit valt meer onder de symptoombestrijding en kan desgewenst elk jaar worden herhaald.

Daarnaast is het mogelijk om met een homeopathische behandeling de achterliggende oorzaken, zoals de neiging om allergisch te reageren, aan te pakken. Dit is een behandeling die op elk moment van het jaar kan worden begonnen. Met deze behandeling kun je helemaal van de hooikoorts afkomen. Deze behandeling heeft mijn voorkeur maar tijdens een piekbelasting kan het ook gecombineerd worden.

Voor meer informatie over de behandeling van andere allergieën kun je hier verder lezen.

 

Bomenjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
Hazelaar                        
Els                        
Berk                        
Eik                        
Grassenjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
Zwenkgras                        
Roodzwenkgras                        
Vossenstaart                        
Rogge                        
Gewoon struisgras                        
Kropaar                        
Veldbeemdgras                        
Witbol                        
Engels & Frans raaigras                        
Timoteegras                        
Reukgras                        
Kruidenjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
Ambrosia                        
Zuring                        
Ganzenvoet                        
Smalle weegbree                        
Brandnetel                        
Bijvoet                        

bron tabel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde