Vermoeidheid

Er zijn nogal wat oorzaken voor vermoeidheid. Meestal bestaat vermoeidheid kortdurend en herstelt de vermoeidheid vanzelf weer. Maar als de klachten langer blijven bestaan of het dagelijkse leven beïnvloeden wordt het tijd om daar iets aan te doen. Vermoeidheid reageert heel goed op de behandeling met acupunctuur of homeopathie.

Hieronder volgt een omschrijving met oorzaken zoals ik die het meest in de praktijk zie.

Vermoeidheid na virale infectie

Chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS) / myalgische encefalomyelitis (ME).

Het kan zijn dat u ooit een virale infectie heeft doorgemaakt en vervolgens niet in staat bent geweest dit virus op te ruimen. Dit kan het begin van een chronische virale belasting zijn die meerdere jaren kan duren. Naast de vermoeidheid spelen andere klachten als spier- en gewrichtspijnen en een verhoogde gevoeligheid voor secundaire virusinfecties vaak een rol. Regulier is hier geen behandeling voor.
Met een homeopathisch middel is het wel goed mogelijk om het afweersysteem te stimuleren, waardoor het lichaam alsnog afrekent met de initiële infectie. Deze vorm van vermoeidheid is dan ook goed te behandelen. Meer informatie over weerstandsproblemen

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus en is het bekendste virus dat vermoeidheidsklachten kan geven. Bijna elk virus kan echter een soortgelijk klachtenpatroon geven als het lichaam niet adequaat heeft gereageerd en niet in staat is geweest dit virus te elimineren.
Met een homeopathisch middel of acupunctuur kun je het afweersysteem stimuleren, waardoor het herstel veel sneller gaat. Een virale infectie is nooit de enige oorzaak van de vermoeidheid die na de initiële infectie blijft hangen. Dit zal ik proberen uit te leggen aan de hand van het Epstein-Barr virus. Meer dan 90% van alle Nederlanders heeft op 20jarige leeftijd antistoffen tegen het Epstein-Barr virus. De meeste mensen beseffen niet dat ze de ziekte van Pfeiffer gehad hebben, omdat het zich zonder al te veel ziekteverschijnselen heeft geopenbaard in de vorm van keelpijn of een grieperig gevoel. Slechts 1-2 % heeft langer dan 2 weken last van de typerende vermoeidheids klachten. De groep mensen die zo moe wordt van het virus is vaak op voorhand al moe en/of loopt op zijn/haar tandvlees. Zij waren al overbelast. De virale infectie met Epstein-Barr en de daaraan gekoppelde vermoeidheid is een signaal van het lichaam om nu eindelijk gas terug te nemen en rustiger aan te doen. Door de vermoeidheid moet je ook wel. Doe je dit niet dan blijf je veel langer klachten houden. Het is dus altijd zaak om te luisteren naar je lichaam en niet teveel hooi op de vork te nemen en binnen je eigen grenzen te blijven. Ook dit leren luisteren naar het lichaam kun je met een homeopathisch middel stimuleren.

Vermoeidheid door overbelasting of burn out

Door de huidige maatschappij willen en doen we veel te veel, zonder rekening te houden met grenzen die het lichaam ons oplegt. Vaak negeren we de signalen van het lichaam en worden langzaam alle reserves opgebruikt. Als die dan na jaren op zijn kunnen klachten die passen bij een overspannenheid optreden. Extreme vermoeidheid is het gevolg.
Het over je eigen grenzen heen gaat wordt vaak versterkt door het gebruik van teveel koffie. Koffie remt een 'rem' van het lichaam waardoor je nog makkelijker je grenzen overschrijdt. Bij een gebruik van meer dan 3 koppen koffie per dag, loop je al meer risico. Op het moment dat je koffie nodig hebt om 's ochtends op te starten teer je al in op je reserves. Bij een koffieovergevoeligheid kan 1 kop koffie al problemen opleveren.

Vermoeidheid door depressie

Chronische vermoeidheid komt veel voor in combinatie met een gedeprimeerde stemming en verlies aan levenslust of initiatief en is dan onderdeel van een 'versluierde' depressie. Behandeling is gericht op het behandelen van de onderliggende oorzaak vaak een onverwerkt stuk verdriet. Meer informatie over depressie en de behandeling van dokter Veenstra

Vermoeidheid door slaapstoornissen

Slapen is heel belangrijk voor een goede verwerking en om te herstellen. Als je te weinig slaapt word je natuurlijk moe. Maar ook een niet diepe of niet verkwikkende slaap geeft uiteindelijk vermoeidheid. Vaak uit zich dit in moeite krijgen met door slapen, niet fit wakker worden en concentratieproblemen. Doorslaapproblemen zijn vaak het gevolg van een verkeerde verhouding tussen REM slaap en non-REM doordat de REM slaap niet goed op gang gebracht wordt. Hier spelen de neurotransmitters acethylcholine en substance p een grote rol. Met behulp van een homeopathisch middel kun je de REM slaap stimuleren, waardoor u dieper en effectiever gaat slapen.
Inslaapproblemen ontstaan door te veel denken, piekeren. Behandeling is gericht op het versterken van het 3e chakra en de milt energie. Hierdoor leer je beter los laten en minder in het hoofd zitten. Ook deze oorzaak voor vermoeidheid is goed te behandelen met een homeopathisch middel. Meer informatie over slaapstoornissen

Vermoeidheid door zwakke nierenergie

De nierenergie neemt langzaam af bij het ouder worden. De nierenergie is de overerfde energie en wordt bij de conceptie overgedragen en is de basis van alle andere energieën. De nierenergie kan door meerdere oorzaken sneller afnemen dan normaal. Dit kan zich ook uiten als vermoeidheid. Dit kan veroorzaakt zijn door het hebben van een chronische ziekte, het ondergaan van een zware bevalling of een operatie, maar ook bijvoorbeeld door het krijgen van meerdere kinderen in een korte tijdsperiode. Gelukkig is zelfs de nierenergie met een homeopathisch middel te versterken en reageert ook deze vorm van vermoeidheid goed op mijn behandeling.

Vermoeidheid door zwakke miltenergie

De miltenergie is verantoordelijk voor het omzetten (transformeren) van voedsel in qi (energie). Door verkeerde voeding kan het lichaam minder qi aanmaken waardoor onder andere vermoeidheid ontstaat. Naast vermoeidheid is er veelal ook sprake van maag- en darm klachten, zoals diarree, opgezette buik, obstipatie, zuurbranden en verminderde eetlust.

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde