Buikklachten

Opgeblazen gevoel, obstipatie, spastisch colon, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie, zuurbranden, diarree, buikpijn, misselijkheid, buikkrampen, winderigheid, aambeien en galstenen.

Een veel voorkomend probleem, waar de reguliere artsen een veelheid aan diagnoses heeft opgeplakt. Energetisch is het beeld minder divers. Bovendien is het goed te behandelen met een homeopathisch middel in combinatie met een dieetadvies.

Voeding

Als we kijken naar de voedingsintoleranties dan zien we dat de grootste groep van deze patiënten reageert op melk en melkproducten. Een kleiner deel op gist en in geval van coeliakie op granen (gluten).

buik-organen-24862447Kijken we naar de organen die er energetisch bij betrokken zijn dan is de grootste rol weggelegd voor de milt en lever. Daarnaast spelen de organen waar de klachten zich manifesteren natuurlijk ook mee. Voorbeelden hiervan zijn de maag, dikke darm en dunne darm.

Milt

De belangrijkste rol is weggelegd voor de miltenergie. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de milt volgens de Chinese geneeskunde verantwoordelijk is voor het hele spijsverteringskanaal. Een zwakke miltenergie kan veroorzaakt worden door verkeerde voeding, maar ook door eenzijdig eten of een teveel aan vet, alcohol, melkproducten, rauwkost, kruiden en suiker.

DenkerEchter meestal is teveel "in je hoofd" zitten de boosdoener. Vooral tobben en piekeren, of veel denken verzwakt de miltenergie. Iets waar we in de huidige maatschappij vaak mee geconfronteerd worden. Door de grote nadruk die er op het verstand en intellect ligt. Soms krijgen emoties en gevoel dan te weinig ruimte en dat is niet goed voor de leverenergie.

Lever

Naast de milt speelt de leverenergie een rol. Dit komt omdat de darmen en maag heel gevoelig zijn voor het vasthouden van spanning. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt de leverenergie geblokkeerd door stress en niet verwerkte, niet geuite emotionele spanning.

Als de miltenergie verzwakt is, zijn alle organen in het spijsverteringskanaal ook zwakker. De lever maakt gebruik van deze zwakke plek. Het lichaam gebruikt de zwakke plek om een stuk spanning kwijt te raken. De maag en buik zijn een soort uitlaatklep van de vastgehouden spanning op de lever. Met als gevolg allerlei klachten in de buik. Deze klachten variëren van onschuldig tot ernstiger. De buik kan opzetten, zuurklachten kunnen ontstaan, maar ook krampen in de buik, buikpijn en ontlastingsproblemen zoals diarree of obstipatie kunnen optreden. Zelfs bij een acute verergering (exacerbatie) bij M. Crohn of colitis ulcerosa zie je hetzelfde principe. De lever die gebruik maakt van de zwakte van de milt.

Dus samenvattend door teveel denken en verkeerde voeding raakt de miltenergie en daarmee de hele buik verzwakt. Vervolgens door stress of niet verwerkte emoties raakt de leverenergie geblokkeerd en kunnen allerlei buikklachten ontstaan. Welke buikklachten ontstaan is afhankelijk van een heleboel factoren.

Behandeling

Behandeling bestaat uit een dieetadvies met uitsluiting van de gevonden voedingsintolerantie en het voorschrijven van een homeopathisch middel. De resultaten zijn vrijwel altijd buitengewoon goed. Heel zelden, bijvoorbeeld bij een heftige acute verergering van de klachten, gebruik ik acupunctuur of schrijf ik Chinese kruiden voor. Zo'n acute verergering zie je nog weleens bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde