Deprecated: Creation of dynamic property Joomla\Database\Mysql\MysqlDriver::$charset is deprecated in /var/www/vhosts/dokterveenstra.nl/httpdocs/libraries/vendor/joomla/database/src/Mysql/MysqlDriver.php on line 121
Granen

Granen

granen

Wanneer je te maken hebt met een graanintolerantie, uit zich dit meestal op de darmen of op de huid. Coeliakie, intolerantie voor gluten, is hiervan het bekendste voorbeeld. Het kan in een vroeg stadium al problemen opleveren op de darmen, zonder dat de diagnose coeliakie al vastgesteld kan worden in het ziekenhuis. Dokter Veenstra kan deze diagnose wel al vroeg stellen.

Er zijn verschillende vormen van een graan- en tarwe intolerantie. De belangrijkste zijn een solitaire tarwe overgevoeligheid en een glutenovergevoeligheid. Gluten is een zetmeel-achtige stof die onder andere in tarwe, rogge, haver en gerst voorkomt. Bij psoriasis zie je een specifieke intolerantie voor een bestanddeel van graan. Dit bestanddeel bevindt zich met name in het vliesje van de granen. Waardoor graanproducten zonder dit vliesje, doordat het gezeefd is, beter worden verdragen. Bij deze variant gaan vrijwel alle graanprodukten niet goed. Alleen mais en rijst worden goed verdragen.

Dieetinformatie tarwevrij

Wat niet mag:

Alle tarweproducten of producten waarin tarwe verwerkt is, zoals

  • Alle soorten gewoon brood (wit, bruin, tarwe, volkoren, Tarvo )
  • Paneermeel, beschuit, koekjes
  • Brabants roggebrood
  • Pasta soorten (macaroni, spaghetti)

Wat wel mag:

Haver, gerst, gierst, rogge, maïs, rijst en andere graansoorten

Van Wasa de lichtgewichtcrackers en roggecrackers

Cornflakes (van maïs)

Havermout (pap)

Rijstepap

Fries roggebrood

Rijstwafels

Veel glutenvrij producten

(Eier)mie

Dieetinformatie glutenvrij

Wat niet mag:

Alle voedingsmiddelen die gluten bevatten zijn verboden. Dit zijn producten die zijn samengesteld uit: ROGGE, TARWE, HAVER en GERST.

Dit zijn o.a.: brood, beschuit, paneermeel, roggebrood, koekjes, gebak, crackers, zoutjes, tarwegriesmeel, bloem, zelfrijzend bakmeel, cakemeel, kant-en-klare sauzen, sauzen die gemaakt zijn met een roe (dat is gesmolten boter met bloem), pasta, macaroni, spaghetti, vermicelli, worstsoorten en bewerkte vleeswaren.

Op een etiket van een product staat veel informatie. Staan één van de volgende termen op het etiket dan weet u dat het product gluten bevat:

· tarwe, rogge, haver, gerst, spelt, kamut

· bulgar, couscous en gort

· -bloem, -gries, -meel, -mout, -vlokken, -zetmeel

· eiwit (zonder vermelding van het product waar dit eiwit uit is gehaald. Want bv. kippen-eiwit is wel toegestaan. Plantaardig eiwit bv. is dus juist niet toegestaan.)

· pasta, macaroni, spaghetti, mie, vermicelli (Een helder bouillon mag dus wel, maar een soep waar de vermicelli uit gezeefd is, is niet toegestaan.)

· Staat op een etiket de term glutaminezuur of glutam(in)laat geen paniek. Dit is een additief dat gebruikt wordt als smaakversterker voor hartige producten en is glutenvrij.

Helaas is het niet mogelijk om alleen door het lezen van het etiket te kunnen beoordelen of een product al dan niet glutenvrij is. Het kan namelijk zijn dat er gluten aanwezig zijn in een ingrediënt dat is samengesteld uit verschillende bestanddelen. Staat er bv. op een salade als ingrediënt mayonaise, dan is het nog onduidelijk wat er in deze mayonaise zit. Hetzelfde geldt voor bouillonpoeder in soeppakjes. Deze producten zijn dus niet toegestaan.

Ook ingrediënten die niet een directe functie hebben in het eindproduct hoeven niet vermeld te worden op het etiket. Denk daarbij aan de gluten die gebruikt kunnen worden om de paprika op de paprikachips aan te brengen.

Let ook op het gebruik van kruiden- en specerijmengsels. Deze kunnen ook gluten bevatten.

Bij de Livo is een boekje te verkrijgen met de meest recente glutenvrije merkartikelen, ook met artikelen voor grootverbruikers.

Wat wel mag:

Rijst, rijstemeel, riceflakes, maïsmeel, cornflakes (zonder mout), aardappelmeel, aardappelzetmeel of gemodificeerd zetmeel van aardappel, rijst of maïs, sojameel, maizena, custardpoeder en boekweitmeel.

Aardappelen gebakken, gekookt, gepureerd of gefrituurd is alleen toegestaan in SCHOON vet of olie, waar geen andere, glutenbevattende, producten in gefrituurd zijn.

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde