Koffie

Koffie

Koffie remt de natuurlijke rem in het lichaam. Hierdoor ga je ongemerkt over je grenzen heen. Met als gevolg dat je roofbouw pleegt op je lichaam. Het kan even duren voordat dit tot werkelijke schade leidt. Maar grote hoeveelheden koffie hebben dit effect bij iedereen. Vandaar het advies om koffie met mate te drinken, niet meer dan 3 koppen per dag.

Wanneer je overgevoelig bent voor koffie, treden veel eerder lichamelijke klachten op en kan zelfs 1 kop koffie per maand al teveel zijn! Hier luidt het advies dan ook om helemaal geen koffie meer te nemen.
Welke stoffen verantwoordelijk zijn voor het effect van koffie is onbekend, maar het is zeker niet alleen caffeïne. Aandoeningen die ik associeer met een koffieintolerantie zijn: gewrichtsklachten (m.n. aan de vingers en handen), maagklachten (o.a. zuur branden), hartritme stoornissen (boezemfibrilleren), diverse hartziekten (acuut myocard infarct, angina pectoris), migraine, overspanningklachten (zoals de ziekte van Pfeiffer en burn-out) en  problemen met inslaap komen.

Advies: koffie is een genotsmiddel en heeft het lichaam helemaal niet nodig. Je kunt dus zonder problemen stoppen met koffie drinken. Houdt er wel rekening mee dat het stoppen of minderen van koffie eerst wat ontwenningsverschijnselen kan geven zoals hoofdpijn en concentratieproblemen. Maar dit is maar tijdelijk en gaat vanzelf over. Het is een kwestie van de knop om  zetten en geen koffie meer nemen.

Dieetinformatie

Wat niet mag

Koffie, decafé, cacao, carob en alle andere alternatieve koffie soorten zoals bamboekoffie en granenkoffie.

Wat wel mag

Thee, cola