Homeopathie

De homeopathische geneeskunde wordt gekenmerkt door het toepassen van het similiaprincipe en het speciale bereidingsproces, het potentiëren. Het similiaprincipe luidt: het gelijkende wordt door het gelijkende genezen.

homeopathisch middel

De grondlegger van de homeopathie is de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843). Door voortdurende studie en observatie ontwikkelde hij een vorm van geneeskunde die niet alleen heel effectief bleek te zijn bij acute ziekten zoals cholera maar ook bij tal van chronische aandoeningen. De essentie van de homeopathie is het vinden van het geneesmiddel dat in staat is het zelfgenezende vermogen van de patiënt optimaal te stimuleren. Het geneesmiddel moet daarom zo goed mogelijk passen bij de fysieke en psychische kenmerken van de betreffende patiënt.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van homeopathische geneesmiddelen. Homeopathische middelen worden gemaakt van planten, mineralen en dierproducten. Daarnaast worden de homeopathische middelen gepotentieerd. Dit is een proces waarbij de oorspronkelijk stof verdund en geschud wordt.

Homeopathie is net als de Chinese geneeskunde (acupunctuur) een energetische geneeskunde. Dit betekent dat een homeopathisch middel op het energieveld van de mens inwerkt. Door het potentiëren wordt de energie van de oorspronkelijke stof naar een hogere frequentie gebracht, waardoor deze op een dieper niveau zijn werk kan doen. Door het potentiëren bevat de werkzame stof soms niet eens meer chemische moleculen. Dit is dan ook het grootste bezwaar van de reguliere geneeskunde tegen de homeopathie. Hoe kan een flesje water zonder dat daar nog chemische moleculen inzitten nog werkzaam zijn? Gelukkig komt er steeds meer bewijs dat water een 'geheugen' heeft. Natuurkundige experimenten hebben structurele veranderingen van water aangetoond bij ultramoleculaire homeopathische preparaten. Waarbij dus een duidelijk verschil werd gezien tussen de gepotentieerde preparaten en de controlepreparaten van alleen water. Een leuk boek om hierover te lezen is "De boodschap van het water" van Masaru Emoto. De experimenten die hij beschrijft zijn misschien niet van het hoogste niveau wetenschappelijk gezien, maar de boodschap is wel heel helder.

De homeopathische visie op ziekte is dat er bij ziekte sprake is van een verstoring van de het natuurlijke evenwicht. Door de juiste informatie kan het zelfgenezend vermogen dat ieder levend organisme bezit gestimuleerd worden waardoor de balans hersteld wordt en het lichaam geholpen wordt de ziekte te overwinnen of zo goed mogelijk te laten verdwijnen.

Eigenlijk is er geen onderscheid tussen homeopathie en de traditionele Chinese geneeskunde er wordt alleen gebruik gemaakt van andere terminologie. Beiden stimuleren het zelfgenezend vermogen (qi) door de balans (qi verstoringen) te herstellen waardoor de ziekte en klachten zullen verdwijnen. Dit is ook mijn ervaring in de praktijk en  een homeopathisch middel, als Chinese kruiden en stimulatie van acupunctuurpunten geven primair een verandering in het energieveld van de mens. Met technieken uit de ooracupunctuur (auriculomedicinae) is deze verandering ook inzichtelijk te maken.

Homeopathie in Nijmegen

In de praktijk van dokter Veenstra wordt u wel behandeld met een homeopathisch middel. Maar de wijze waarop tot een middelkeuze wordt gekomen verschilt met een klassiek homeopaat. Een klassiek homeopaat zal door het stellen van veel vragen (soms urenlang) tot een beeld van u komen en vergelijkt dit beeld dan met de kennis die over dit beeld bestaat. Uiteindelijk zorgen intuïtie en en kennis van de middelen ervoor dat het correcte middel wordt voorgeschreven.

Dokter Veenstra maakt gebruik van een andere methode. Homeopathie is net als acupunctuur een energetische geneeskunde. Dit maakt het mogelijk om de werking van een homeopathisch middel met technieken uit de ooracupunctuur door te meten en voor te schrijven. In de praktijk blijkt dat dit een stuk sneller gaat en een stuk doeltreffender is. Doordat de werking van het homeopathisch middel gemeten wordt kan zonder trial en error in de meeste gevallen in een keer het juiste constitutie middel worden voorgeschreven. Ook kan bij een controle bezoek het effect van het homeopathisch middel beoordeeld worden. Zodat er naast de feedback van de patiënt een extra terugkoppeling kan plaatsvinden.

Homeopathisch middel bestellen

De homeopathische medicijnen kunnen voor u besteld worden bij een apotheek in Belgie of Duitsland. Het voordeel hiervan is dat de medicijnen in het buitenland goedkoper zijn en een betere kwaliteit hebben. Daarnaast is er een groter assortiment beschikbaar. U ontvangt de medicijnen  per post, wat ook makkelijk is. Dit kan wel 2 weken duren voodat u ze in huis heeft. De meeste verzekeringen vergoeden homeopathische middelen niet.

Dokter Veenstra maak gebruik van de onderstaande apotheken voor de levering van de homeopathische middelen.

Apotheek Denys

Sonnenapotheke Emmerich

De voorgeschreven homeopathische middelen worden meestal geproduceerd door een van onderstaande firma's.

Remedia

Heel - Homeoden

Boiron

Dolisos

DHU

Spagyra

 

 

 

 

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde