Auriculo medicinae (auriculotherapie, ooracupunctuur)auriculo-foetus

Auriculo medicinae is de meest geavanceerde vorm van ooracupunctuur en is de basis van het onderzoek en de behandeling van dokter Veenstra.

De grondlegger van de auriculo therapie in zijn huidige vorm is de Franse neuroloog Paul Nogier. Hij heeft een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan. In de jaren 50 vond hij op de oorschelp een projectie van het lichaam en het brein; een somatotopische kaart. De oorschelp is niet de enige plek met een projectie van het hele lichaam, o.a. de schedel en de hand en voetprojecties worden ook gebruikt voor therapeutische doeleinden. Dat ook de oorschelp een projectie heeft is niet opmerkelijk. De oorschelp is een rijk geënerveerd gebied en heeft talloze verbindingen met het centrale zenuwstelsel. De projectie die Nogier vond op de oorschelp lijkt op de homunculus projectie die ook op de cortex gevonden wordt.

Inmiddels weten we dat er meerdere projecties van het lichaam en het brein te vinden zijn op de oorschelp.

Naast het ontdekken van deze somatotopische kaart op de oorschelp ontdekte Paul Nogier in 1967 een methode om het elektromagnetische veld te onderzoeken. Nogier merkte dat het lichaam op het aanraken van de oorschelp reageerde met een verandering aan de polsslag. Hij noemde dit verschijnsel VAS (Vasculair Autonoom Signaal). Het ontdekken van deze methode opende nieuwe perspectieven in therapie en diagnostiek. Dit heeft geleid tot het ontstaan van een nieuw vakgebied de auriculo medicinae (letterlijk oorgeneeskunde, vanwege zijn oorspronkelijke relatie met de ooracupunctuur.) Deze ‘moderne’ geneeswijze is nog volop in ontwikkeling en heeft zich vertakt in verschillende richtingen. Er is een Duitse tak onder invloed van Bahr en in Nederland heeft Ton van Gelder samen met Steven Hoffman en mijn vader M.Veenstra een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de auriculo medicinae, onder andere in de Goudse Academie. Ook in China hebben de ontdekkingen van Nogier geleid tot hernieuwde belangstelling voor de ooracupunctuur.

auriculo-filtersIn de praktijk in Nijmegen maakt dokter Veenstra gebruik van een behandelmethode die in de afgelopen dertig jaar door zijn vader, de arts M. Veenstra, is opgezet. Met behulp van de auriculo medicinae heeft dokter Veenstra senior oude inzichten uit de acupunctuur, homeopathie, boeddhisme, hindoeïsme, astrologie en Kabbala gekoppeld aan recente kennis op het gebied van de neuropsychologie, neurologie, immunologie, endocrinologie en neurofysiologie. Deze koppeling van oude en nieuwe kennis heeft geleid tot een beeld van het elektromagnetische veld waarmee in deze praktijk gewerkt wordt.

 auriculo-schelp

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde