Deprecated: Creation of dynamic property Joomla\Database\Mysql\MysqlDriver::$charset is deprecated in /var/www/vhosts/dokterveenstra.nl/httpdocs/libraries/vendor/joomla/database/src/Mysql/MysqlDriver.php on line 121
Lever

Leverenergie

lever

De traditionele Chinese geneeskunde theorie maakt gebruik van de namen van organen om een patroon van gerelateerde fysieke en psychologische problemen te beschrijven. Wanneer ik het heb over een verstoorde of geblokkeerde leverenergie, dan heb ik het over de leverfunctie volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Dit kan tot verwarring leiden als patiënten denken dat ik de fysieke lever bedoel. Vooral als patiënten dan naar hun huisarts gaan om de westerse leverfunctie te controleren met bloedonderzoek of beeldvormend onderzoek. Meestal is er met de fysieke lever nog niets aan de hand. Ik zal proberen de verschillen tussen de westerse en Chinese leverfunctie te verduidelijken.

In de westerse geneeskunde is de fysieke lever een belangrijk orgaan met verschillende functies: In de lever worden allerlei essentiële stoffen geproduceerd, zoals vetten en eiwitten. Daarnaast maakt de lever giftige stoffen, zoals medicijnen of alcohol onschadelijk. De lever functioneert ook als opslagplaats voor bloed en de lever speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding.

In de traditionele Chinese geneeskunde is de leverfunctie veel breder. Naast de fysieke leverfunctie worden ook de lever meridiaan functies hier mee bedoeld.

Klassieke functie van de lever volgens de TCM (traditionele Chinese geneeskunde)

 • Vrije circulatie van energie.
  • Een disfunctie in deze rol kan leiden tot depressie, slapeloosheid, boosheid en / of frustratie. 

 • De lever regelt het stromen en verspreiden. De lever stuurt qi en bloed (xue) door het hele lichaam.
  • Een disfunctie hier kan leiden tot spierkrampen, gevoelloosheid in de ledematen, wazig zicht of menstruele problemen.

 • De Lever bewaart het Bloed (xue)
 • De Lever beheerst de pezen en is zichtbaar in de nagels
  • Een disfunctie hier kan resulteren in pees- en gewrichtsproblemen, knie pijn en / of brosse nagels.

 • De Lever mondt uit in de ogen.
  • Symptomen van een disharmonie hier zijn nachtblindheid, droge of rode en geïrriteerde ogen.
 • Gekoppelde orgaan is de galblaas.

Oorzaak

Omdat de lever zelf geen Qi produceert is er nooit sprake van lever Qi leegte. Wel is de leverenergie verantwoordelijk voor het goed laten doorstromen van de energie (Qi). Als dit niet gebeurt ontstaat lever Qi stagnatie. De energie stroomt niet door en raakt geblokkeerd. Met name stress en onverwerkte of niet geuite emoties geven snel lever qi stagnatie. Van oudsher werden met name woede, boosheid, frustratie, verbittering en irritatie als oorzaak gezien. Maar elke geblokkeerde emotie kan de lever energie blokkeren.

Externe wind kan interne lever fong (wind) verergeren, en zo een CVA geven, maar kan ook als huid uitslag manifest worden in de vorm van galbulten (urticaria).

Teveel warm voedsel (rundvlees, lamsvlees, kerrie, kruiden, gefrituurde producten en alcohol) kan lever vuur geven. Een tekort aan granen en vlees kan aanleiding zijn tot bloed leegte.

Te weinig bewegen is misschien wel de grootste boosdoener. Om twee redenen. Door zelf veel te bewegen kun je geblokkeerde energie ook weer in beweging krijgen. De stagnatie wordt dan in een vroeg stadium opgeheven, zodat klachten passend bij een lever qi stagnatie niet ontstaan. Ten tweede is sporten en bewegen veelal een uitlaatklep voor een stuk stress of spanning, zodat er ook geen stagnatie door het niet uitten van emoties optreedt.

Alcohol, chemische medicatie, drugs en andere voor het lichaam giftige stoffen (suiker en koffie) verzwakken de lever.

Symptomen

Klachten die passen bij een disharmonie van de lever zijn een opgezette buik, depressie, PMS (premenstrueelsyndroom), menstruele problemen, epilepsie, hoofdpijn, duizeligheid, pijn klachten, tinnitus (oorsuizen), spierkrampen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, TIA, dreigend CVA.

Leverenergie herstellen

Meestal is de leverenergie goed te herstellen met een homeopathisch middel, Chinese kruiden of acupunctuur.

Daarnaast zijn er enkele voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de lever: havermout, roggebrood, lima bonen, cashewnoten, courgette, groene bonen, citroenen, limoenen en avocado's.

Afhankelijk van de oorzaak kunnen een gezondere voeding, meer bewegen, minder stress en het goed uitten van emoties aan het herstel van de lever bijdragen.

 

 

 

Symptomen van een disharmonie hier kan nachtblindheid, droge of rode en geïrriteerde ogen.

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde