Gezonde voeding
Wat is gezonde voeding? Dat is voor iedereen verschillend. Er zijn wel richtlijnen die voor iedereen gelden. Deze tien richtlijnen heb ik hieronder vermeld.
- Eet seizoen gebonden. Dat wil zeggen: eet in de zomer rauwkost en in de winter verwarmende producten (stoofpeertjes, kruidnoten, erwtensoep)
- Koop producten uit de eigen streek en liever geen producten die van de andere kant van de wereld komen. (zoals appels uit Nieuw Zeeland, druiven uit Zuid-Afrika, fruit uit de tropen en exotische specerijen)
- Kies voor biologische of zelfgeteelde producten. Deze zijn energierijker dan de massaal geteelde groenten uit de kas.
- Eet verse groenten. Diepvriesgroenten zijn energetisch van minder kwaliteit dan verse groenten.
- Gebruik voedingsmiddelen zonder overbodige toevoegingen. Dus geen geur-, smaak- en kleurstoffen en geen conserveringsmiddelen.
- Wees voorzichtig met alcohol, vet en scherpe kruiden. Dit geldt ook voor melkproducten, suiker, zoetstoffen en koude frisdranken. Eet rauwkost en vlees met mate. Het zijn allemaal voedingsmiddelen die de milt energie kunnen beschadigen. Hier ga ik later verder op in.
- Eet liever producten die de miltenergie versterken. Met name gekookte groenten, soep, zoete groenten en fruit versterken de miltenergie. Voorbeelden zijn: appel, abrikoos, kers, dadels, vijgen, druiven, pompelmoes, olijven, papaya, perzik, peren, aardbeien, tomaten, bieten, champignons, kool, wortel, selderij, snijbiet, komkommer, aubergine, aardappel, pompoen, zoete aardappel, shiitake paddenstoel, amandelnoten, kastanjes, kokosnoot, sesamzaad, walnoten, honing, gerstestroop en rijststroop.
- Eet regelmatig en met mate.
- Neem de tijd om te eten en kauw goed je maaltijd fijn. Even snel achter je bureau de lunch naar binnen werken is niet bevorderlijk voor de miltenergie.
- Overdaad schaadt, afwisseling is goed. Neem niet altijd dezelfde voeding en varieer!