De kracht van acupunctuur en homeopathie

Dokter Veenstra heeft zijn geneeskunde opleiding gevolgd in het AMC aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn co-schappen ontdekte hij dat de reguliere geneeskunde niet zaligmakend is. We worden wel steeds ouder, maar tegelijkertijd daalt het aantal jaren dat we zonder chronische ziekte leven. De kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit. Ondanks alle nieuwe medicijnen, de beste operatietechnieken en de miljarden euro die elk jaar worden uitgegeven worden we allemaal zieker.

Dit komt doordat de meeste aandoeningen door de reguliere geneeskunde niet (goed) te genezen zijn. Dit geldt voor de meeste aandoeningen, zoals een verkoudheid, een hartaanval, een beroerte, osteoporose, hoofdpijn, gewrichtsklachten, dementie, multiple sclerose en epilepsie. Slechts een berperkt aantal behandelingen binnen de reguliere geneeskunde zijn gericht op genezen. De enige behandelingen die echt kunnen genezen zijn antibiotica, chemotherapie en sommige chirurgische ingrepen. Er bestaat echter geen behandeling om van een hartaanval, hersenbloeding of dementie te genezen.

Ik zal een voorbeeld geven:

"Zelfs een simpele verkoudheid, veroorzaakt door een virus, is niet te genezen. De enige reden waarom we herstellen van een verkoudheid, is omdat ons immuunsysteem het verkoudheidsvirus verslaat. Pijnstillers zoals paracetamol en aspirine onderdrukken hoogstens de symptomen van een verkoudheid. Zij pakken het virus zelf niet aan. Dit moet het lichaam en het immuunsysteem zelf doen. Vaak gebeurt dit ook, maar soms heeft het lichaam hulp nodig. Dit kan door middel van acupunctuur of homeopathie. In de homeopathie hebben we het over het zelfgenezend vermogen en binnen de acupunctuur over Qi (energie). Ziekte is uit balans zijn en gezondheid is in balans zijn. Met homeopathie en acupunctuur is het mogelijk om het lichaam weer in balans te brengen, zodat het lichaam kan genezen."

Preventie

Juist omdat het voor de moderne geneeskunde zo moeilijk is om te genezen is voorkomen (preventie) het allerbelangrijkste. Een gezonde leefstijl en voeding zijn belangrijker dan ooit. Helaas zijn dit onderdelen die tijdens de opleiding tot arts weinig aandacht krijgen. Gelukkig zijn er nog alternatieven. Met technieken uit de ooracupunctuur is het al in een vroeg stadium mogelijk om verstoringen in de balans te diagnosticeren. Op die manier kun je een hoop ziektes voorkomen. Niet alleen voorkomen (preventie), maar ook nog echt genezen (curatie). Ook in een later stadium als er al klachten zijn kan genezing optreden, omdat de onderliggende oorzaak aangepakt wordt.

Placebo

In de reguliere geneeskunde kennen we deze zelfgenezende kracht van het lichaam trouwens ook. Deze kracht wordt meestal neerbuigend het placebo-effect genoemd. Dit is een effect dat optreedt, bij de intentie om te behandelen. In studies naar de werkzaamheid van medicijnen wordt een stof - zonder direct medisch bestanddeel - gebruikt als controle om het placebo effect uit te sluiten.

Hoe dit placebo-effect werkt is net als acupunctuur en homeopathie niet te verklaren met het mensbeeld dat in de moderne reguliere geneeskunde gebruik wordt. Bovendien wordt het placebo-effect vaak onderschat, terwijl studies laten zien dat meer dan 50% van de werking van reguliere medicatie door het placebo effect wordt veroorzaakt.

In het energetisch mensbeeld (waar dokter Veenstra mee werkt) is het placebo-effect wel te verklaren. De kracht, die verantwoordelijk is voor het placebo effect en het zelfgenezend vermogen, kun je versterken met acupunctuur en homeopathie. Terug naar het voorbeeld. Met acupunctuur en homeopathie wordt het immuunsysteem gestimuleerd en herstel je dus sneller van je verkoudheid. Terwijl reguliere behandelingen met paracetamol en andere pijnstillers of antibiotica (die niet werken bij een virus) juist het immuunsysteem verzwakken.

Alternatieve geneeskunde

Acupunctuur en homeopathie zijn niet de enige therapie├źn die gebruik maken van deze zelfgenezende kracht in het lichaam. Vrijwel alle alternatieve behandelingen maken bewust of onbewust gebruik van deze kracht. Met behulp van  meditatie, yoga, qiqong, tai chi en psychotherapie kan je ook het lichaam aanzetten tot herstel.

Hieronder wordt beschreven met welk mensbeeld dokter Veenstra werkt. Wat de behandeling precies inhoudt en wat u kunt verwachten.