Corona virus

Momenteel is de hele wereld in de ban van het coronavirus. Ook in Nederland zijn scholen, horeca en sportverenigingen gesloten. Samenscholingen worden ontraden en voor zover mogelijk wordt iedereen verzocht thuis te werken. Dit alles in de hoop verdere verspreiding van dit virus te voorkomen. Eind 2019 dook er in de regio Wuhan in China een nieuw SARS-virus op, corona. Inmiddels is er volgens de WHO sprake van een pandemie en zijn er wereldwijd besmettingen. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Elk jaar vindt er wel een epidemie plaats, veroorzaakt door een virus (meestal een influenza virus) en elk jaar kost dat weer honderdduizenden mensenlevens. Dat zijn er wereldwijd ongeveer 2000 per dag.

corona virus.png

Dagelijks overlijden er gemiddeld 400 mensen in Nederland aan allerlei oorzaken. Door een epidemie kunnen er meer mensen overlijden dan het jaarlijkse gemiddelde. In de winter zie je altijd een piek in overlijden door influenza. Het verschil tussen het 'normale' overlijden en de invloeden van buiten (een epidemie, een terroristische aanslag, etc.) noemen we oversterfte. In onderstaand plaatje van het RIVM is te zien dat het corona virus nu op het niveau zit van de influenza griep van 2018. Toen lagen de ic's ook vol met mensen met griep, maar daar hoorden we niks over. Daarmee wil ik de ernst van de corona pandemie niet bagatelliseren maar voor nu is de oversterfte niet heel hoog en zijn het vooral oude(re) mensen met onderliggende kwalen die overlijden. Als het coronavirus langer aanwezig blijft, wat ik wel verwacht, dan zullen de cijfers nog veranderen. Op dit moment is er nog weinig informatie bekend over de mate van besmetting in de hele populatie. sterftecijfers 8 april

Gelukkig verloopt de infectie bij de meeste mensen die gezond zijn en in goede conditie zijn vrij mild. Maar bij oudere mensen in combinatie met comorbiditeit (het hebben van een andere aandoening die het afweersysteem verzwakt) is er wel sprake van een mortaliteit die fors hoger ligt dan bij de jaarlijkse influenza infecties (griep). Deze kwetsbare groep is normaal gesproken gevaccineerd, of heeft in het verleden al vaker een besmetting met influenza gehad, waardoor een natuurlijke immuniteit aanwezig is en de mortaliteit lager ligt.

Ondanks alle maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen, verwacht ik niet dat het virus nu nog in te dammen is en zullen de meeste mensen in aanraking komen met dit virus. Maar dit is geen reden tot paniek, zeker niet als je niet tot de kwetsbare groep hoort. Update (17-3-2020): dit is nu ook het officiële beleid van het RIVM. Alle maatregelen zijn  gericht op het beperken en verminderen van het aantal patiënten zodat de piekbelasting van de zorg beperkt blijft. Het uiteindelijke doel van alle adviezen van het RIVM is het behalen van groepsimmuniteit. Dit levert op de lange termijn de beste bescherming ook voor de meest kwetsbare populatie. Om dit te bereiken zal wel minimaal 60% van de Nederlandse bevolking het corona virus moeten doormaken, moeten herstellen en immuun worden. Dit zal maanden tot jaren duren. Een andere manier om groepsimmuniteit te krijgen is door het ontwikkelen en gebruiken van een vaccin. Voordat er een veilig en werkzaam vaccin is zijn we ook 18-36 maanden verder. Voorlopig zijn we dan ook niet van dit corona virus af en zullen we de komende twee jaar nog met maatregelen rekening moeten houden. Wel zullen de maatregelen soepeler worden.

Update (5-1-2021) De verschillende vaccins zijn dankzij wereldwijde inspanningen veel sneller dan verwacht en gebruikelijk al klaar en vanaf deze week gaan we ook in Nederland vaccineren. Vaccineren is op dit moment de enige manier om van de samenleving ontwrichtende maatregelen af te komen. Voor alle kwetsbare groepen (onderliggend lijden, ouder dan 60 jaar) is vaccineren aan te raden. Voor de niet kwetsbaren is het individueel waarschijnlijk niet nodig om te vaccineren, maar is het voor de samenleving wel nodig.

Vaccineren levert zelden problemen op. Heb je na vacccinatie wel klachten dan is dat meestal snel en goed te behandelen met acupunctuur of homeopathie.

Praktijk gewoon geopend

Op dit moment is de praktijk nog gewoon geopend en kunnen alle afspraken doorgaan. In de praktijk vind alleen één op één contact plaats en er is nog meer aandacht voor hygiëne. Volgens de huidige richtlijnen kan ik gewoon blijven behandelen en patiënten blijven helpen. Daarnaast denk ik met mijn behandeling juist iets toe te kunnen voegen aan het op peil brengen en houden van het afweersysteem en daarmee er voor zorgen dat een eventuele besmetting met het corona virus milder zal verlopen.

In Nederland wordt de reguliere zorg ook weer opgepakt, huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en cosmetische artsen zijn weer aan de slag ook voor niet spoed klachten.

In China hebben acupunctuur en Chinese kruiden een grote rol gespeeld bij het herstel. De reguliere geneeskunde heeft vooralsnog geen behandeling bij een virale infectie en er is ook nog geen vaccin. Wel kunnen symptomen bestreden worden bij mensen met ernstige klachten. Zo kunnen patiënten met luchtwegklachten extra zuurstof toegediend krijgen.

Terwijl met acupunctuur en homeopathie het afweersysteem gestimuleerd kan worden. Hierdoor voorkom je geen infectie, maar zorg je er wel voor dat je sneller hersteld en de lichamelijke klachten beperkt blijven. De infectie zal mild verlopen.

Tijdens de controle behandelingen zal ik extra aandacht geven aan het controleren van de longenergie. Als deze verzwakt is loop je meer risico op een heftig verlopende infectie. Zo nodig zal ik het afweersysteem extra stimuleren met acupunctuur of een homeopathisch middel.  Een extra reden om de afspraak bij dokter Veenstra door te laten gaan.

Heeft u klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Overleg dan even met dokter Veenstra, wat je het beste kunt doen.

Behoort u tot de kwetsbare risicogroep, neem dan ook contact op met mij.

Extra voorzorgsmaatregelen in de praktijk

Uiteraard is er nog meer aandacht voor hygiëne in de praktijk en worden er geen handen geschud. Mocht het niet lukken om anderhalve meter afstand te houden dan zal ik een mondkapje dragen, zoals tijdens het onderzoek.

Heeft u klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts wilt u dan contact opnemen om de afspraak te verplaatsen.

Zou u bij binnenkomst in de praktijk uw handen willen wassen.

Speelgoed en leesvoer zijn momenteel niet aanwezig in de wachtkamer.

Om in de wachtkamer afstand te kunnen houden verzoek ik u om met zo min mogelijk begeleiders (maximaal twee) van de patiënt langs te komen. Broertjes en zusjes zo veel mogelijk thuis te laten of anders in het park of auto te laten wachten..

Het onderzoek kan eventueel ook op afstand gedaan worden m.b.v. bloedonderzoek. Wilt u hier gebruik van maken, neem dan contact op met dokter Veenstra.

 

Heeft u geen klachten maar wilt u toch liever de afspraak verzetten vanwege het Corona virus, dan heb ik daar alle begrip voor. U kunt de afspraak kosteloos annuleren en verplaatsen. Geef dit wel zo snel mogelijk aan.

Wat kun je zelf doen

Niet in paniek raken.

Angst heeft een negatief effect op je immuunsysteem.

De longenergie ondersteunen

 • Stoppen met roken (als je daar hulp bij nodig hebt)
 • Voorzichtig zijn met melkproducten (geven slijm en verzwakken de longenergie)
 • Uitkijken als je al verkouden bent (je afweersysteem is dan al belast)
 • Niet op de tocht zitten (virussen komen volgens de Chinese geneeskunde in je lichaam bij blootstelling aan wind)

Daarnaast gezond leven

 • Veel bewegen. Lekker naar buiten gaan (niet in grote groepen). Fietsen,wandelen of in de tuin werken.
 • Afwisselend en gezond eten.
 • Pak je rust. Slaap is heel belangrijk voor je herstel.
 • Vermijd stress. Stress beïnvloedt het immuunsysteem negatief.
 • Er zijn allerlei qigong oefeningen om de weerstand te versterken.
 • Tussendoor een afspraak maken als je met behulp van acupunctuur je afweersysteem een extra boost wil geven. Artikel uit het Journal of Chinese Medicine over corona virus behandelen met acupunctuur en met chinese kruiden

Niet nodig

 • Extra supplementen en / of vitamines gebruiken is meestal niet nodig.
 • Paracetamol gebruiken om de koorts (zolang de koorts lager is dan 39,5º C) te onderdrukken. Koorts is een teken dat je afweersysteem reageert op een indringer en dus zijn werk doet.

5 Elementenleer

5 elementenleer web zonder achtergrond

Nieren

Lever

Hart

Milt

Longen

Uitleg van de energetische functies van de belangrijkste organen volgens de Chinese geneeskunde