Gistvrij

 gist

Wat niet mag:

Gist zit o.a. in: cake, koek, brood, paneermeel, wijn, bier, wijnazijn, bouillon (blokjes, instantsoep e.d.) wessana bakboter, sommige sauzen, bamboekoffie, overrijpe vruchten b.v. ananas, nat geworden gedroogde vruchten en maltose (= moutsuiker).

Ook geen vitamine B-complex en geen biergisttabletten, hier is ook een gistingsproces aan te pas gekomen.

Wat wel mag:

zuurdesembrood (let op: sommige zuurdesembroden bevatten ook gist, dit dient u na te vragen), matzes, Ryvitta roggeknackers (witte verpakking), rijstwafels, bakpoeder (=natriumbicarbonaat).

In plaats van azijn adviseren wij u citroensap te gebruiken.

Als er op een verpakking vermeld staat rijsmiddel: dan kan dat zowel gist als natriumbicarbonaat zijn. Om zekerheid hierover te krijgen, kunt u het beste de fabrikant van het desbetreffende product opbellen. Verder dient u vanzelfsprekend zelf elke verpakking na te kijken of er onder de ingrediëntenlijst gist of maltose vermeld staat.

Als u zelf iets wilt bakken dan kunt u daarvoor buiten de bakpoeder ook zuiveringszout of wijnsteenzuur gebruiken.

Recept voor gistvrij brood:

500 gram bloem

2 theelepels zout

4 theelepels bakpoeder

350 ml. water

3 kwartier tot 1 uur in de oven 225 ºC. Oven niet voorverwarmen want het deeg moet langzaam warm worden. De twee theelepels zout en de 4 theelepels bakpoeder zijn beide ook te vervangen door 4 theelepels zuiveringszout.

Maisbrood:

500 gram maïsmeel of de helft maïsmeel en de helft rijstmeel

1 zakje wijnsteenzuur (standaard)

1 snufje zout

appel- of perensap

Dit alles goed mengen en er daarna 3 eieren toevoegen en deze er ook goed doorheen roeren. Een half kopje water toevoegen en dan in een bakblik doen. In de oven op 200 ºC in 30 à 35 minuten gaar bakken.

Gezonde voeding

Wat is gezonde voeding? Dat is voor iedereen verschillend. Er zijn wel richtlijnen die voor iedereen gelden. Deze tien richtlijnen heb ik hieronder vermeld.

  1. Eet seizoen gebonden. Dat wil zeggen: eet in de zomer rauwkost en in de winter verwarmende producten (stoofpeertjes, kruidnoten, erwtensoep)
  2. Koop producten uit de eigen streek en liever geen producten die van de andere kant van de wereld komen. (zoals appels uit Nieuw Zeeland, druiven uit Zuid-Afrika, fruit uit de tropen en exotische specerijen)
  3. Kies voor biologische of zelfgeteelde producten. Deze zijn energierijker dan de massaal geteelde groenten uit de kas.
  4. Eet verse groenten. Diepvriesgroenten zijn energetisch van minder kwaliteit dan verse groenten.
  5. Gebruik voedingsmiddelen zonder overbodige toevoegingen. Dus geen geur-, smaak- en kleurstoffen en geen conserveringsmiddelen.
  6. Wees voorzichtig met alcohol, vet en scherpe kruiden. Dit geldt ook voor melkproducten, suiker, zoetstoffen en koude frisdranken. Eet rauwkost en vlees met mate. Het zijn allemaal voedingsmiddelen die de milt energie kunnen beschadigen. Hier ga ik later verder op in.
  7. Eet liever producten die de miltenergie versterken. Met name gekookte groenten, soep, zoete groenten en fruit versterken de miltenergie. Voorbeelden zijn: appel, abrikoos, kers, dadels, vijgen, druiven, pompelmoes, olijven, papaya, perzik, peren, aardbeien, tomaten, bieten, champignons, kool, wortel, selderij, snijbiet, komkommer, aubergine, aardappel, pompoen, zoete aardappel, shiitake paddenstoel, amandelnoten, kastanjes, kokosnoot, sesamzaad, walnoten, honing, gerstestroop en rijststroop.
  8. Eet regelmatig en met mate.
  9. Neem de tijd om te eten en kauw goed je maaltijd fijn. Even snel achter je bureau de lunch naar binnen werken is niet bevorderlijk voor de miltenergie.
  10. Overdaad schaadt, afwisseling is goed. Neem niet altijd dezelfde voeding en varieer!

 

10 adviezen voor gezond eten

boekrol-met-voedingsadvies

 

Waarom kan ook gezonde voeding je ziek maken?

Er is een duidelijke relatie tussen voeding en bepaalde ziektebeelden. Wat voor de een gezonde voeding is, kan voor de ander gezondheidsklachten geven. Tijdens het eerste consult bekijkt dokter Veenstra of en van welke voedingsintolerantie je last kunt hebben.

Voedingsintolerantie

Voedingsintolerantie is het niet goed kunnen verdragen van voeding. Dit kan het gevolg zijn van erfelijke aanleg, maar kan ook te maken hebben met veranderde omstandigheden. Een voedingsintolerantie komt veel voor. Het speelt bij veel lichamelijke klachten een rol. Maar  een voedingsintolerantie is nooit de enige oorzaak van die klachten. Wel kan het weglaten (elimineren) van bepaalde voeding al snel tot een aanzienlijke verbetering leiden.

Voedsel komt via de mond ons lichaam binnen en wordt via het maag-darmkanaal verteerd tot stoffen die het lichaam kan opnemen. Volgens de TCM (traditionele Chinese geneeskunde) is de miltenergie verantwoordelijk voor dit hele traject.

De miltenergie speelt dus een grote rol. Als de miltenergie verzwakt is door aanleg of andere hieronder genoemde factoren zal verkeerde voeding eerder problemen opleveren. Uiteindelijk kan je in een vicieuze cirkel terecht komen. Klachten zullen alleen maar toenemen.

Niet alleen verkeerde voeding, maar ook eenzijdig eten of een teveel aan vet, alcohol, melkproducten, rauwkost, kruiden en suiker kunnen de miltenergie verzwakken. Daarnaast raakt de miltenergie verstoord door te veel in het hoofd zitten, teveel denken en piekeren. Ook een te dominante of sterke leverenergie (door stress en opgekropte emoties) kan de miltenenergie schaden.

Hoe sterker de miltenergie is, des te minder zal voeding tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Omdat de miltenergie niet stabiel is, maar afhankelijk is van allerlei andere factoren, is het goed voor te stellen dat er periodes zijn dat bepaalde voeding wel of juist niet door het lichaam verdragen wordt vanwege stress of andere oorzaken.

Een voedingsintolerantie kan erfelijk zijn. Het is dan al vanaf de geboorte aanwezig. Het is bewezen dat hoe beter je in je vel zit, hoe minder last je van je voedingsintolerantie zult hebben.

Tijdens het eerste consult zal dokter Veenstra je uitgebreid screenen op voedingsintoleranties. Mocht u bepaalde voeding niet goed kunnen verdragen, dan krijgt u een dieetadvies mee. Hierin staat welke producten je beter niet kunt gebruiken en welke alternatieven hiervoor beschikbaar zijn. Je zult merken dat dit al snel tot resultaten zal leiden.

Naarmate je langer onder behandeling bent, zul je steeds beter in je vel komen te zitten. Belangrijk is dat je milt energie zich herstelt, waardoor je minder last heb van je voedingsintolerantie. Dit herstel duurt even. Na enkele maanden kun je het dieet meestal weer versoepelen.

Enkele veel voorkomende voedingsintoleranties en het effect daarvan op het lichaam, heb ik hieronder beschreven.

Suiker en zoetstoffen

Suiker en zoetstoffen

Een suikerintolerantie komt veel voor. Maar liefst 35% van alle Nederlanders kan geen suiker/zoetstoffen verdragen!

Wanneer je overgevoelig bent voor suiker en je toch suiker binnenkrijgt, dan wordt je daar onrustig van. Suiker veroorzaakt die onrust niet zelf, maar versterkt de onrust, die al bij je aanwezig was. Het heeft te maken met een stof in het centraal zenuwstelsel (GABA) die juist een rustgevend effect heeft. Suiker onderdrukt deze stof, waardoor je juist onrustig wordt.

Pas wanneer je weer goed in je vel zit, en minder last hebt van stress of emoties, kun je (het effect van) suiker verdragen. Anders worden de klachten alleen maar erger.

Melk

melk en melkproducten

Het niet goed verdragen van melk komt veel voor. In Nederland is het meestal een intolerantie voor een melkeiwit (wei of caseïne). Intolerantie voor melksuiker (lactose) komt veel minder voor in Nederland. Dit type melkintolerantie zie je vooral terug bij mensen in Azië en bij mensen van Aziatische afkomst, die hier in Nederland wonen.

Een lactose intolerantie kan de huisarts of specialist vaak wel vinden, maar een intolerantie voor melkeiwit wordt zelden vastgesteld. Dit type melkintolerantie wordt niet (h)erkend, omdat het niet eenvoudig is te meten. Dokter Veenstra kan dit type melkintolerantie wel meten.

Koffie

Koffie

Koffie remt de natuurlijke rem in het lichaam. Hierdoor ga je ongemerkt over je grenzen heen. Met als gevolg dat je roofbouw pleegt op je lichaam. Het kan even duren voordat dit tot werkelijke schade leidt. Maar grote hoeveelheden koffie hebben dit effect bij iedereen. Vandaar het advies om koffie met mate te drinken, niet meer dan 3 koppen per dag.

Wanneer je overgevoelig bent voor koffie, treden veel eerder lichamelijke klachten op en kan zelfs 1 kop koffie per maand al teveel zijn! Hier luidt het advies dan ook om helemaal geen koffie meer te nemen.
Welke stoffen verantwoordelijk zijn voor het effect van koffie is onbekend, maar het is zeker niet alleen caffeïne. Aandoeningen die ik associeer met een koffieintolerantie zijn: gewrichtsklachten (m.n. aan de vingers en handen), maagklachten (o.a. zuur branden), hartritme stoornissen (boezemfibrilleren), diverse hartziekten (acuut myocard infarct, angina pectoris), migraine, overspanningklachten (zoals de ziekte van Pfeiffer en burn-out) en  problemen met inslaap komen.

Aardappels

Aardappels

Wanneer je last hebt van aardappelintolerantie, zijn de bijnieren een zwakke plek. De bijnieren zijn de organen die de stress hormonen (adrenaline en cortison) aanmaken. Door langdurige en continue stress worden de bijnieren telkens aangespoord om deze stresshormonen te produceren.

Granen

granen

Wanneer je te maken hebt met een graanintolerantie, uit zich dit meestal op de darmen of op de huid. Coeliakie, intolerantie voor gluten, is hiervan het bekendste voorbeeld. Het kan in een vroeg stadium al problemen opleveren op de darmen, zonder dat de diagnose coeliakie al vastgesteld kan worden in het ziekenhuis. Dokter Veenstra kan deze diagnose wel al vroeg stellen.

Alcohol

AlcoholDagelijks gebruik van alcohol en behoefte aan alcohol zorgt ervoor dat je minder verbonden bent met je emoties. Meestal ligt angst - bewust of onbewust - daar aan ten grondslag. Bij dagelijks gebruik blokkeert alcohol ook het effect van een homeopathisch middel en het effect van acupunctuur. Alcohol blokkeert namelijk de verbinding tussen het lichaam en de eerste laag van het energieveld. Deze eerste laag van het energievled is gekoppeld aan emoties. Dat alcohol invloed heeft op je emoties kun je direct merken. Je voelt je ontspannen, vrijer, vrolijker en remmingen verdwijnen.

Verdraagt u bepaalde voeding niet?

Heeft u het idee dat u een voedingsintolerantie zou kunnen hebben? Wacht dan niet langer en neem contact met dokter Veenstra op voor het maken van een afspraak. Na het eerste onderzoek heeft u zekerheid en kunnen we als u dat wilt de achterliggende oorzaken aanpakken. Met als doel dat u de voeding weer beter gaat verdragen en dat uw klachten weer verdwijnen.